De laatste taken

De volgende week begon ik weer te themen in Drupal. Ik moet eerlijk zijn: ik had ondertussen al zo lang dingen zitten bouwen in Hubspot, dat Drupal al ver weg zat voor mij en ik had moeite met er terug in te geraken. Ik kwam traag op gang. Het voelde even alsof ik niets nieuws geleerd had terwijl ik me probeerde te herinneren hoe ik nu weer een project lokaal installeerde, hoe ik nu weer een subtheme aanmaakte en hoe die paragraphs nu weer in elkaar staken. Maar het kwam uiteindelijk wel allemaal weer terug en gelukkig was ik niet de enigste die moest wennen. Ik werkte namelijk samen met iemand die heel veel van Drupal 7 af wist, maar die nu voor de eerste keer in Drupal 8 werkte. Dus ik kwam wel traag op gang, maar ik had meer het gevoel dat het hele project maar traag op gang kwam en dat ik niet bijzonder veel achterliep tegenover de rest. Hoewel dat uiteraard mijn collega’s als professionele Drupal developers altijd meer konden bereiken dan ik op een korte tijd, in alle scenario’s.

Het leren stopt nooit.

Nu dat ik samen werkte met anderen leerde ik veel bij over SASS, of all things. SASS was zo één van die dingen waarvan ik dacht dat ik het kende voor ik aan mijn stage begon. Maar de stage heeft me doen inzien dat er nog heel veel aan te ontdekken valt. Nu dat mijn code met anderen gedeeld werd konden ze snel opmerken wanneer ik dingen verkeerd aan het doen was. Zo leerde ik bij over BEM, SMACCS, mixins, breakpoints en nog een heleboel andere dingen waar ik al lang over had geleerd maar waarvan ik nu ontdekte dat ik het toch niet helemaal door had.

Iets anders waarover ik leerde was de config van Drupal, en de bijhorende commando’s: drush cim en drush cex. Drush cim & cex is een manier om o.a. content types en paragraphs types te delen met anderen. Zo kunnen ze gewoon opgeslagen worden in de repository zonder dat er sql databases moet uitgewisseld worden voor alle wijzigingen in content types, paragraph types en meer. Met drush cex kan de huidige config van de website geëxporteerd worden. Dan kan de config gedeeld worden en geïmporteerd worden in een nieuw project, of iemand anders’ lokale versie van hetzelfde project met drush cim. En ja, op vrijdagen waren er veel flauwe mopjes over hoe ‘drush cex’ klonk.

Ik maakte echter maar weinig voortgang in het Drupal project en dan merkte ik op dat er voor volgende week al iets anders in mijn planning stond. Mijn stage was stillaan ten einde aan het lopen en ik besefte dat ik het einde van dit project niet zou zien. Omdat ik van iedereen die aan dit project aan het werken was het best met Hubspot overweg kon, besloot ik om terug te gaan naar het Hubspot blog gedeelte van het project. Dit was iets dat ik beter kon doen dan de anderen en ik werkte er best nu aan vooraleer ik aan een ander project moest beginnen werken. Voor de rest van de week deed ik dus gewoon meer styling in Hubspot.

Taak 10 : Hoogstwaarschijnlijk mijn laatste opdracht bij Mia

Deze week begon ik dan aan een nieuw Hubspot project, maar het was een beetje een valse start. Het bleek dat de templates die ik nodig had om mijn werk op te baseren nog niet waren aangekomen, en dat de klant hun Hubspot nog niet goed had opgezet. Ik moest dus even wachten voor ik er echt aan kon beginnen. Ik begon wel al aan een aantal globale modules zoals de header, de footer en de subscription form maar daarna viel er niet meer te doen. Dus ik sloot me terug aan bij het Drupal project voor een dagje. Donderdagavond pas had de klant alles in orde gebracht en ik begon er dus pas vrijdags aan.

Hierna heb ik nog maar een week stage. Eén week dus om deze laatste taak af te werken. De taak is best wel veel. In principe zou ik het binnen een week kunnen afwerken als ik gefocust blijf en goed doorwerk. Ik hoop het te kunnen afwerken en ik zal het zeker proberen. Dat zou een mooi einde aan mijn stage zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *