Hubspot oké. Drupal blijkbaar niet zo zeer.

De voorbije weken waren heel rustig. Ik maakte nog twee email templates en gelukkig had ik er niet meer zo’n moeite mee als mijn eerste email template. Ik vind zelfs dat ik er nu best wel goed in geworden ben. Ik paste ook nog een paar modules aan in al bestaande templates van andere projecten. Hubspot lag me wel.

Taak 9 : We gaan een Drupal en een Hubspot aan elkaar naaien.

De volgende week mocht ik meewerken aan een nieuwe website. Er moest een website gebouwd worden in Drupal 8, met de blog opgebouwd in Hubspot. Belangrijk bij deze opdracht is dat de styling van het Hubspot gedeelte van de website er exact hetzelfde moet uitzien als de styling van de Drupal website. Dit is niet vanzelfsprekend omdat het twee verschillende CMS’en zijn met verschillende werking, die op verschillende manieren hun templates opbouwen. Zo heb je in drupal meer controle over hoe de templates worden opgebouwd omdat je ze zelf volledig schrijft. In Hubspot daarentegen zijn een groot deel van de templates drag and drop, en voegt Hubspot zelf zijn eigen html en styling toe. Hubspot’s html output heeft daarom altijd veel div’s. Héél véél div’s. De code word er makkelijk opgeblazen tenzij als je er voor kiest om volledig met custom module’s te werken, wat perfect mogelijk is maar er zijn een aantal dingen te overwegen om het toch niet te doen.

Om onze layout overal consistent te houden, maakten we gebruik van ZURB’s Foundation; een verzameling van css klasses waarmee makkelijk een flexbox grid kan opgebouwd worden. Foundation werkt ook met SASS. In SASS kan je makkelijk de standaard instellingen van het foundation grid aanpassen naar je eigen wensen, hoewel het in de meeste gevallen wijs is om er af te blijven. Ik had geen ervaring met foundation, dus eerst nam ik mijn tijd om de documentatie goed door te lezen. De documentatie is grondig, maar het meeste zal ik toch later leren door er veel mee te prutsen, zoals gewoonlijk. Ik begon alvast aan het Hubspot gedeelte terwijl een collega de Drupal website opzette. Ik zette de nodige modules in Hubspot zo goed mogelijk klaar zodat achteraf enkel de css nog moest toegevoegd worden.

En toen kwam taak 4 terug uit de dood en hij riep “boe!” en ik zei “aaa!” want ik schrok.

Deze week besloot Studant om de thesis calculator te implementeren: het ding dat ik een aantal weken geleden gebouwd had ( wat ik toen ‘taak 4’ noemde ). Dat ging vreselijk mis. Het bleek dat ik een aantal dingen verkeerd had gedaan waardoor het nu erg moeilijk was om de custom module op een goede manier op de site te gebruiken. Mijn voornaamste fout was de plaats waar ik de styling had gezet. Ik had namelijk styling aan de module toegevoegd in plaats van in de theme van de website. In theorie was dit wel mogelijk en de documentatie die ik gevolgd had beschreef dan ook volledig hoe css aan een custom module best toegevoegd werd en zo voorts, maar in praktijk bracht dit veel problemen. Door de module zijn eigen styling te geven, schreef die css nu de css van de theme over. De beheerder en developers van de website konden de css van de module dus niet aanpassen tenzij in  de module zelf. Ondertussen paste de module wel de css van het theme aan. Dit moest andersom. Dimitri legde me uit dat custom modules in praktijk best nooit styling meekregen. Styling hoort thuis in de theme. Zelfs javascript werd best niet gebruikt in een custom module tenzij het echt nodig was. Elke website ziet er toch anders uit en zal 99% van de tijd toch zijn eigen styling willen toepassen op de blocks van de module. Op elke website zou men ook willen de styling van de module kunnen aanpassen in de theme, waar al de andere styling ook aangepast wordt.

De module zijn eigen styling geven leek me indertijd heel logisch met wat ik er van had gezien in de les en wat ik tegenkwam in de documentatie, maar ik begrijp nu hoe het veel problemen kan veroorzaken. Het was uiteindelijk nog veel werk en gepruts voor Studant om de Thesis Calculator nog te implementeren, maar Dimitri nam het me niet al te kwalijk. Hij herinnerde me er aan dat ik hier stage deed om te leren en dat apprecieerde ik.

De week kwam ten einde voor ik kon beginnen meewerken in het grote Drupal project, maar het hubspot gedeelte was nu zo goed als af. Ik ben benieuwd naar volgende week. Het is ondertussen al een tijdje geleden dat ik nog met Drupal gewerkt heb. Ik hoop dat het overschakelen van weken lang Hubspot terug naar Drupal vlot zal gaan en ik hoop ook dat ik een waardevolle toevoeging zal zijn aan dit teamproject. Het is immers de eerste keer dat ik echt zal samenwerken met anderen aan één project.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *