Hubspot training en taak 5: Eens iets nieuw

In mijn vijfde week leerde ik Hubspot kennen. Hubspot is een verzameling van software en diensten die bedoeld zijn om marketing en sales van bedrijven makkelijker en effectiever te doen verlopen. Het wordt veel gebruikt door het marketing gedeelte van het bedrijf. Niet direct mijn wereld dus, maar Hubspot biedt ook een CMS aan. Met die CMS kan men websites beheren compleet met pagina’s en blogs die zij makkelijk kunnen maken en bewerken aan de hand van vooraf gebouwde templates. Ze hebben zelfs email templates waarvan gebruik gemaakt kan worden voor marketing email campagnes.

Een developer moet natuurlijk al die templates op voorhand maken, en dat ben ik dan. De templates worden gebouwd met een templating taal die ze zelf HubL noemen. Het is erg vergelijkbaar met Twig in Symfony en Drupal, en snel onder de knie te krijgen. Hubspot heeft een aantal trainingen voor beginners om te leren hoe het moet, voornamelijk videocursussen met wat opdrachten en bevragingen er tussen geworpen. De eerste dagen van mijn vijfde week hield ik me daarmee bezig. De training ging goed en ik slaagde. Toen ik mijn certificaten had mocht ik een template van de Mia website namaken ter oefening. Dat ging ook goed.

Taak 5 : De verschrikkelijke wereld van email

De volgende week was het de stageterugkomdag, wat al een heel gebeuren op zich was. Toen ik ’s woensdags weer op het kantoor was, werd ik gebrieft voor mijn volgende opdracht. Ik moest een email template maken in Hubspot. Het zag er me eerst een gemakkelijke opdracht uit, maar ik merkte al snel dat ik dat onderschat had. Ik had nog nooit zelf een email opgebouwd en het bleek dat emails een stuk lastiger dan websites zijn. Voor email moet alles in tabellen gestructureerd worden, css kan niet in aparte stylesheets staan maar moeten in de head gezet worden of nog erger: inline. Daarbovenop zijn sommigen van de meest gebruikte email clients ronduit incompetente programma’s die er schijnbaar naar streven om emails zo kapot mogelijk te maken.

Ik wil hierbij alle lezers ontmoedigen om ooit nog een outlook programma te gebruiken. Gebruik gerust outlook’s web applicatie, maar open alsjeblieft nooit meer het standaard email programma op je pc. Want voor elke keer dat je een email opent in een native outlook programma, is er ergens op de wereld een developer die huilt. Gebruik het niet meer. Laat het sterven. Dank u.

Het ziet er naar uit dat ik volgende week nog ga moeten verder werken aan die email template. Hopelijk werk ik het maandag af en kan ik dan iets minder frustrerend gaan doen. Volgende week is het ook de verhuis. Mia Interactive verhuist van de Frankrijklei naar Kipdorp. Hiervoor gaan we donderdag namiddag meehelpen met het inpakken van spullen en vrijdag zal iedereen van thuis werken. Ik ben benieuwd naar hoe thuis werken zal verlopen. Hopelijk kan ik me thuis even goed concentreren als op kantoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *