Taak 2, 3 & 4: Nu pruts ik voor echt

In mijn derde en vierde week was ik al meer gewend aan het hele gedoe. Ik maakte me al niet meer druk over late treinen of bloeddorstige moordhonden tijdens het pendelen en langzaam maar zeker leerde ik ook mijn collega’s beter kennen. Zo kan ik nu al wat namen onthouden, van de meeste mensen toch. En zonder ezelbruggetjes dan nog! Wie mij kent weet dat dat voor mij al een grote prestatie is. Af en toe heb ik zelfs kleine gesprekjes met mijn collega’s, bijna zoals een normaal en gezond functionerend persoon zou doen. Tussen het werk door hebben we al gesprekken gehad over films, – en dan vooral wat Buzz Lightyear zegt in de Nederlandse dub versus de Vlaamse dub –  maar ook over pokémon, dobbelstenen, waarom we tegen Laravel zijn en waarschijnlijk nog veel meer onmogelijk interessante nerd gesprekken die ik me op dit moment niet meer kan herinneren.

Maar zolang mijn stagementor niet van de aarde verdwijnt, wordt er ook wel echt gewerkt en deze keer was ik echte dingen aan het doen.

Taak 2 : Op bug jacht

Toen mijn derde week begon mocht ik eerst een aantal bugs fixen in de website van Studant. Het waren kleine dingetjes zoals het opnieuw uitlijnen van wat titels, zorgen dat de z-index van wat dropdowns juist zat en een header sticky maken. Niets spectaculair, maar een week later mocht ik naar de site terugkeren om er ook een volledige custom module voor te maken.

Taak 3 : Verder prutsen aan iets dat al lang verprutst was

Maar voor ik aan die module begon paste ik eerst de css van een oude webpagina op een klantensite aan, om het responsiever te maken. Dat was een avontuur op zich, maar niet echt een prettig avontuur. Het ging om een oude pagina op een Drupal website waarbij men gewoon wat html in een node had gegooid. De html kwam dus niet eens van een template, in plaats daarvan was het de content van een pagina.

Deze ene pagina was dan ook nog beschikbaar in tien verschillende talen. Dat hadden ze voor elkaar gekregen door gewoon tien verschillende nodes aan te maken. Eén aparte pagina voor elke taal dus. De hele setup was ver van ideaal. Ik vroeg me meteen af waarom men hiervoor niet gewoon een nieuwe content type had gemaakt, als men toch van plan was om zo tien varianten van hetzelfde ding te maken? Of waarom geen configureerbare custom block module? Alles zou beter zijn dan dit.

Maar niets aan te doen, dit was hoe het was. Doorgaans passen we de content van klanten niet aan want dat hebben klanten niet graag en dat zouden ook aanpassingen in de database zijn in plaats van aanpassingen aan de website zelf, wat het nog ingewikkelder maakt. Dus ik had een tiental html pagina’s die allemaal net ietsje van elkaar verschilden, die in een tiental verschillende nodes zaten maar allemaal luisterden naar dezelfde standaard twig template van de pagina, die ik met één stylesheet moest aanpassen zodat ze allemaal responsive werden. De html kon ik niet aanpassen. Ik kon geen twig template in duiken om extra classes toe te voegen want de specifieke html waar het om ging kwam niet van een template, het was content. Het beste dat ik kon doen (en uiteindelijk moest ik het uit noodzaak wel doen) was de template van de omliggende pagina aan passen om ergens de titel van de node als een klasse mee uit te printen. Dan kon ik toch nog voor een paar extra lastige talen – Zoals Grieks. Wat is Grieks toch een vreselijke taal! Alle woorden worden acht keer zo lang in het Grieks! – aparte CSS schrijven. Na lang gepruts heb ik het uiteindelijk wel voor elkaar gekregen.

Het was een ‘speciale’ ervaring en het deed me inzien hoe ideaal de schoolomgeving eigenlijk wel niet was voor het schrijven van goede code, desondanks dat het door domme studenten geschreven wordt. Op school installeerden we altijd zelf onze projecten, meestal vanaf nul. En we deden het goed, we schreven het zoals het moest zodat we er later geen last van zouden krijgen en als het bleek dat we het toch slecht geschreven hadden dan was het ons eigen probleem.

Maar nu bouwen we verder op websites die al jaren op het net staan, waar klanten en andere developers die voor jou kwamen ooit rare beslissingen hebben genomen en nu is het jouw probleem. En wat doe je dan? De hele boel weggooien en opnieuw bouwen zodat het deftig werkt zoals het hoort? Het structureel oplossen zodat het nooit meer problemen zal veroorzaken in de toekomst?

“Nee.” Liet één van mijn collega’s me weten. “Pas enkel de CSS aan en bouw het niet opnieuw want dat zou werk zijn waarvoor ze niet betalen.”

Zoals ik al zei: Een ‘speciale’ ervaring. Leerzaam, maar niet zoals je zou denken.

Taak 4 : Kan je nog één keer uitleggen hoe de korting hoort te werken?

Toen dat avontuur voorbij was mocht ik dan die custom module maken voor Studant. Een block die prijzen berekende. Het was een leuke en uitdagende opdracht, waar ik misschien wat te lang over deed maar ik had er plezier mee. Modules bouwen had ik nog recent gedaan in de klas dus dat gedeelte ging heel vlot. Het moeilijkste aan de opdracht vond ik het begrijpen en het juist interpreteren van Studant’s tarieven. Ik geloof dat ik wel vijf keer me opnieuw heb laten briefen over hoe de prijs nu eigenlijk berekend moest worden. Het was duidelijk heel verwarrend voor mijn arme zwakke hersentjes. Dit is waarom ik indertijd geen economie ben gaan studeren.

Nu dat ik daar bijna mee klaar ben, zal ik binnenkort weer iets anders doen. Volgende week ga ik over Hubspot leren en daar kijk ik naar uit. Ik heb wel al een paar keer stiekem mee gegluurd naar de schermen van mijn collega’s, naar de HubL syntax (lijkt enorm veel op twig) en de drag & drop templates. Ik heb wel zin om iets nieuws te leren en ik zou graag ook in Hubspot kunnen developen. Hopelijk ben ik snel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *